Hän elää!

28032016417Tuo tervehdys on yleinen näin pääsiäisen ajan viimeisenä päivänä, tervehdys liittyy Luukkaan evankeliumin 23 lukuun ja jakeisiin 5-6 sanotaanhan siellä ”Miksi te etsitte elävää kuolleiden joukosta? Ei hän ole täällä, hän on noussut ylös. ”Tuohon tervehdykseen vastataan saman kohdan mukaan: ”Totisesti hän on ylösnoussut.”

Kuuntelin tänä aamuna Kari Tapion cd:n Valaise yö ja myös Johnny Cash’n tuotantoa ja sieltä kappaleet ’Seal it in my heart and mind’ ja ’Who at my door is standing’ nostivat mieleeni juuri tuon tervehdyksen. –HÄN ELÄÄ- tervehdys ei liity fyysisesti ei ”Klappiin” eikä Johnnyyn, vaikka kumpikin lauloi kaunista gospel/countrya. Ja lauluista päätellen heitäkin odottaa ikuinen elämä 🙂

Pidän countrymusiikista ja kuuntelen sitä usein oudoista syistä, tänään yritin mennä pihatöihin vähän siirtelemään kaadettujen puiden tuottamia polttopuita kasoille, mutta selkä ei kestä, täytyy levätä. Siispä istahdin kuuntelemaan musiikkia ja miettimään Raamatun eri juttuja, kuten pääsiäistä ja myös Jeesuksen ylösnousemista ja pelastustyötä yleensäkin. Uskonnon ja uskon välisiä eroja myös nousee mieleen, sekä ”kliseitä” jotka toistuvat ajattelematta sen enempää koko asiaa.

Pääsiäissanoman keskeinen asia on verinen risti ja sen tuoma pelastus. Usein tulee mietittyä verisen ristin sanomaa vain kristillisen pääsiäisen näkökulmasta, kuitenkin meille on ilmoitettu verisen ristin sanoma jo vanhan liiton puolella. Otan tähän vain pari esimerkkiä: 2. Moos.12:21-28 jossa ensimmäistä pääsiäistä suunniteltiin. No se verinen risti sitten, löytyy jakeesta 22. ”Ottakaa sitten iisoppikimppu, kastakaa se maljassaolevaan vereen ….” Tuon sanan ”saf”, joka heprealaisessa Raamatussa on, ensisijainen käännös on kynnys, meille käännetty maljana. Kynnyksellä teurastettiin karitsa, veri oli maassa kynnyksellä, siitä siveltiin ovipieliin ja kamanaan jolloin oveen muodostui verinen risti. Nosta kynnykseltä vettä varpuluudalla oven yläreunaan ja molempiin pieliin niin huomaat, että vesi valuu ristin muodossa ovessa. Siis tuhooja meni ohi, kun Herra näki ”verisen ristin” ovessa.

Toinen kohta on mielenkiintoinen, vaikka suomeksi vähän vaikeampi. Tulee muistaa ilmestysmajan rakenne ja ilmansuunnat sekä liitonarkun sijainti majassa. Siinä ylipappi joutui  sovittamaan koko kansan synnit syntiuhripukin ja mullikan avulla. Ylipappi pirskotti verta liitonarkun päälle ja eteen, arkun kannelle, kannesta itään ja sen eteen pituussuuntaan arkkuun nähden, näin muodostuu ylhäältä katsoen verinen risti syntien sovittamiseksi. Mieti asiaa seuraavasti: Seisot penkin edessä niin että penkkiin on pieni välimatka, otat vettä ja pirskotat sormilla sitä penkille ja itään, eli käsi heiluu vieressäsi eteen ja taakse, sitten pirskotat vettä penkin suuntaisesti eteesi seitsemän kertaa, taas muodostuu lattialle ja penkille ylhäältä katsoen risti, eikö?

No ne ”kliseet” sitten, jos jättää pääsiäisen, joka on kristitylle ja juutalaisille todella suuri juhla, vain tervehdyksiin ja ”pupunmunien” syöntiin, jää paljosta vaille. Oikeasti Raamatun juhliin sisältyy niin paljon ja monisäikeistä asiaa joita kannattaa miettiä. Egyptistä vapautuminen, kristityillä synnistä vapautuminen, kansan sovituspäivä ja sen syntiuhri, kristityille ristiinnaulitseminen ja ylösnousu. En tarkoita että tervehdyksissä tai suklaamunissa olisi jotain vikaa, en, pois se minusta, suklaa on herkkua. Tervehdyksetkin ovat tuiki tärkeitä. Kun sanot toiselle ”Rauhaa” tervehdit kuten juutalaiset ”Shalom”. Sen merkitys on moniselitteinen, esimerkiksi Jeesus sanoo Matteuksen 10. luvun jakeissa 5-15 aika merkityksellisiä sanoja rauhan toivottamisesta. Siinä muun muassa otetaan rauha takaisin, jos talo ei ole toivotuksenne arvoinen. Eli tulee joskus ajatella mitä toivottaa ja tekee ajattelematta sen kummemmin asiaa, jolloin se on ”klisee”, (sovinnainen kulunut sanonta). Mutta niissäkin piilee jotain, jota kannattaa tutkia. Ohimennen toisen olalle laskettu käsi ja siunausta – ”kliseenä”, voi ollakin ihan muuta kuin tarkoitit. 1. Timoteuskirje 5. luku jae 22, lue ja mieti sen loppuosaa, ”Varjele itsesi puhtaana”. No tämä tällä kertaa, näitä nousi mieleen aamun country / Raamattuhetkestä ;))

-jussi-