Onnellisuus

Mitä on onnellisuus? Tuoko materia onnellisuutta? Kuinka minä voisin olla onnellisempi?

Sakke

Onko onnellisuus elämän päämäärä?

Näihin kysymyksiin yritän vastata seuraavassa.

Tuoko materia onnellisuutta? Kysymys johon on etsitty vastausta iät ja ajat ja vastaus riippuu henkilöstä. Lyhyesti voisi sanoa että toisille tuo ja toisille ei, mutta vastaus ei tyydytä. On totta, että asiat joita ostamme tuovat onnellisuutta, mutta se on nopeasti kulutettua onnellisuutta. Jos tänään ostan uuden puhelimen niin huomenna se on jo vanha ja ei anna samaa iloa kuin eilen. Tai jos ostan uuden auton niin olen iloinen hetken kunnes viehätys laskee. Sanonta ostajan katumus kuvaa mielestäni mainiosti materiaa… varsinkaan kristityn ei mielestäni tule hakea onnellisuutta materiasta, materia on hienoa ja helpottaa monta asiaa mutta ei tyydytä pidempään.

Kuinka minä voisin olla onnellisempi? Noh, monelle se vastaus on edellä ollut materia, toisille se on parisuhde, kolmansille taas jokin muu. Tosiasia on että emme koskaan ole täysin onnellisia, uusi parisuhde muuttuu normiksi jossain vaiheessa ja jos onnellisuus on kiinni siinä niin pitää etsiä uusi suhde jotta tuntisi sen saman onnellisuuden. Toiset taas hakevat omaa onnellisuuttaan päihteistä, mutta tuhoavat samalla kaiken muun. Emme saa itse tehtyä itseämme onnellisemmiksi, koska ihmismielemme vaatii aina lisää.

Mitä on onnellisuus?

Onnellisuus on asia jota on vaikea määrittää, mutta kokeilen silti.

Onnellisuutta on Jumalan tunteminen ja Sanan lukeminen, ainut asia joka tuo pysyvää onnellisuutta on Jumala ja Hänen tuntemisensa joka tulee Raamatusta. Maallinen onnellisuus on häviävää ja itsekästä mutta Jumalan tunteminen antaa syvän ja kestävän onnellisuuden. Mistä tiedän sen? Minulla ei ole tällä hetkellä montakaan syytä olla onnellinen ja en sitä monessa maallisessa mielessä olekaan, mutta pohjimmiltani olen onnellinen siksi että olen pelastettu ja saan ja voin lukea Jumalasta joka päivä Raamatusta. Olen onnellinen siksi että tiedän Jumalan olevan kanssani ja saan päivittäin palvella Jumalan seurakuntaa Kaarinassa niillä tehtävillä mitä minulla on.

Onko onnellisuus elämän päämäärä?

Mielestäni ei ja toisaalta kyllä. Todellinen onnellisuus tulee vain Jumalalta ja siten se on osa päämäärää elämässä, mutta se muu onnellisuus josta nyt olen kirjoittanut ei ole päämäärä. Tai ei ainakaan saisi olla uskovalle, koska maallinen onnellisuus on itsekästä ja kulutusluontoista. Edelleen en ole sitä vastaan ja en vaadi uskovia elämään askeettisesti, mutta se ei saa olla meidän päämäärä. Monet opettavat nykyään onnellisuutta ja miten sen saavuttaa, mutta unohtavat mainita että usko Jumalaan on ainut oikea tie onnellisuuteen.

 

Saarnaaja luvussa yksi toteaa seuraavasti:

“13 Ja minä käänsin sydämeni viisaudella tutkimaan ja miettimään kaikkea, mitä auringon alla tapahtuu. Tämä on vaikea työ, jonka Jumala on antanut ihmislapsille, heidän sillä itseään rasittaaksensa.
14  Minä katselin kaikkia tekoja, mitä tehdään auringon alla, ja katso, se on kaikki turhuutta ja tuulen tavoittelua”

 

Ja sananlaskut 23:4

“Älä näe vaivaa rikastuaksesi, lakkaa käyttämästä ymmärrystäsi siihen.”

 

Salomo oli viisas, rikas ja menestyksekäs hallitsija joka elämänsä lopulla toteaa että kaikki on turhaa, paitsi Jumalan pelko. Nämä paikat sopivat mielestäni aiheeseen sillä periaatteella että onnellisuutta et saa lopulta millään muulla kuin Jumalan pelolla.

 

Kiitos ja kuulemiin

Sakke