Harhaopit

Harhaopit, asia joka on puhuttanut meitä uskovia jo jonkin aikaa, noin 2000

Sakke Kinnunen

vuotta jos tarkkoja ollaan. Viime vuonna julkaistiin kirja jossa käsiteltiin harhaoppeja nykypäivänä ja tuota kirjaa en itse ole lukenut, mutta aihetta olen silti tutkinut jo pelkästään opintojen takia ja myös omaksi huvikseni.

Uusi Testamentti on selkeä siitä mikä on harhaoppista ja varsinkin Apostoli Johanneksen kirjeet tuovat asian esille: kaikki mikä ei pidä Kristusta keskiössä, tunnusta Kristusta lihaksi tulleeksi Jumalaksi, Kristuksen inhimillistä puolta tai että hän kuoli ja nousi ylös, ovat harhaoppia.

Miksi siis aihe harhaopit? Koska koen että meidän keskellä leviää niitä ja meidän tulee ne tunnistaa. Käsittelen tässä blogissa muutamaa harhaoppia jotka kiusasivat varhaista kristikuntaa ja jotka edelleen ovat voimissaan nykypäivänä.

Ensimmäisenä otamme käsittelyyn gnostilaisuuden joka kiusasi jo apostoleita oppiensa kanssa. Gnostilaisessa opetuksessa yhdistettiin monia eri uskontoja ja niiden muotoja (nykypäivän new age) ja väitti että ihmisellä on taivaallinen kaksonen, ihminen syntyy uudestaan maan päälle kunnes saavuttaa “tiedon” ja että VT:n Jumala ei ole sama kuin UT:n Jumala ja että tämä Jehova loi kyllä maailman mutta on paha luonteeltaan ja käy sotaa “oikeaa” Jumalaa vastaan joka on kirkkain olento ja kaunein olento ikinä. Kuulostaako tuo “oikea” jumala tutulta? Aivan. Miten Raamatussa kuvataan saatanaa? Kirkkain ja kaunein enkeli. Gnostilainen opetus oli suuri uhka ja haitta 100-300 luvuilla ja sitä vastaan Johanneskin joutui jo käymään kirjeissään. Gnostilaisuudessa tärkeää oli /on tieto, liikkeen nimi tuleekin kreikan kielen sanasta gnosis mikä suomeksi on tieto. Tämä tieto tuli löytää sisäisesti ja se onnistuu ajan kanssa ja monen uudelleen syntymän jälkeen.

Gnostilaisuus näkyy nykypäivänä monessa asiassa, pelkästään jo mainittu new age -liike pohjaa gnostilaisuuteen ja sisäisen tutkimisen ajatus on pesiytynyt aikalailla myös kristinuskoon. Riittää kun katsoo kristillistä bestseller-listaa niin suurin osa teoksista on lajia: itseni kehittäminen,edistäminen, kuinka tulla paremmaksi, mitä minä, löydä sisäinen voimasi jne jne. Kamalinta tässä on se että me tutkimme itseämme muttemme tutki sitä Pyhän Hengen avulla emmekä anna Jumalan tehdä meissä töitä vaan uskomme jotain kirjailijaa joka kirjoittaa vain rahan takia teoksiaan. On hyvä työstää omia epäkohtia Jumalan kanssa mutta silti meidän pitäisi katsoa enemmän ulospäin itsestämme ja toimia muiden ja seurakuntamme hyväksi.

Toinen harhaoppi joka riivasi alkuaikoina oli montanolaisuus, liikkeessä keskityttiin Pyhän Hengen palvomiseen ja yli ampuvaan profeetta ajatukseen. Tämä näkyi siinä että liikkeen perustaja Montanus piti itseään profeettana jolle oli annettu uusi tieto tai näky. Montanuksen kanssa liikkeen johdossa oli kaksi naista joita pidettiin vielä korkeammassa arvossa profeettoina ja Pyhän Hengen kanavina.

Nykyäänkin voimme nähdä tämän liikkeen vaikutukset vapaakristillisissä piireissä, meillä korostetaan Pyhää Henkeä ja jopa palvotaan häntä yli Jeesuksen ja Jumalan.

En väitä etteikö Pyhä Henki ole osa kolminaisuutta, jos niin tekisin niin olisin lähellä jehovan todistajia. Mutta Raamattu selkeästi sanoo että ainut jota tulee palvoa on Jumala, Jeesus itse toteaa ettei ketään muuta tule palvoa. On mielenkiintoista kuinka tämäkin oppi on edelleen voimissaan karismaattisissa piireissä.

Markion, jota tutkimme seuraavaksi, oli pappi joka teki päätöksen että ainoastaan Paavalin kirjeitä ja joitain muita Uuden Testamentin kirjeitä sai lukea. Vanhan Testamentin hän poisti omasta Raamatustaan koska Jumala oli niin vaativa ja ankara ja ei käynyt hänen kuvaansa Jumalasta. Toisaalta ei hän hyväksynyt kaikkia apostolien oppejakaan koska niissä hän näki lakihenkisyyttä. Nykypäivänä voimme nähdä Markionin ajatuksia kristinuskossa monella tapaa, on liikkeitä jotka sanovat että Vt:n Jumala ei ole sama kuin Ut:n Jumala koska Vt:n on niin täynnä raakuuksia ja Jumala käskee tappamaan kansoja ym ym ym, näin ajattelevia “kristittyjä” on jo Pohjoismaissakin ja se on pelottavaa että vapaissa suunnissa voidaan olla näin hukassa. Jos sanotaan että Vt:n Jumala on raaka, hirmuvaltias, anteeksiantamaton, ehdollistava ym. ja ei nähdä sitä, että samalla Vt on täynnä armoa, toivoa, rakkautta, uskollisuutta, hyvyyttä, iloa, ja luettelin nyt vain sen mitä Jumala on, en ihmisten tunteita, niin silloin ollaan lähellä tilannetta jossa et voi olla oikeasti uskossa!

On huolestuttavaa jos uskova edes alkaa ajatella että Vt:n Jumala olisi eri kuin Ut:n, tai Jumala olisi muuttunut testamenttien välissä. Ei Jumala mihinkään muuttunut eikä ole muuttunut eikä tule muuttumaan. Hän on ikuinen, muuttumaton. Jumala on edelleen sama kuin aina ja samat asiat häntä suututtavat kuin ennenkin, samat asiat saavat hänet iloiseksi kuin ennenkin.

Raamattu on siis selkeä siitä mitä oikeassa opissa on: Kristus keskiössä ja kolmiyhteinen Jumala ja Raamattu kokonaan hänen ilmoitustaan meille kuka hän on ja miksi kaikki tapahtuu ja mitä vielä tulee tapahtumaan.

Sana on kirjoitettu ja Raamattu on valmis, siihen ei tule lisätä mitään tai poistaa mitään, it is done. Ei ole mitään Raamatun ulkopuolista viestiä, profetiaa, ilmoitusta mikä voisi tulla sanan rinnalle. Ei ole ketään joka saa lisätä tuohon kokoelmaan enää mitään, meistä ketään ei ole siinä asemassa. Sana on täydellinen ja se on siinä.

Jumala on täydellinen ja muuttumaton, Jumala kiivailee pyhyytensä puolesta ja odottaa meiltä kuuliaisuutta. Messias kuoli meidän puolestamme jotta pääsisimme Isän rakkauteen ja saisimme syntimme anteeksi, hän puolustaa meitä Isän edessä ja valmistautuu tulemaan takaisin tuhotakseen pimeyden maailmasta.

Ei ole olemassa mitään muuta tietoa, ilmoitusta, kuin se mikä meille on annettu. Nykyään on paljon liikkeitä jotka opettavat kristinuskoa tai siltä vaikuttavaa uskoa, menestysteologiat kaikessa muodossaan ja henkiseen kasvuun liittyvät opetukset. Näissä ei ole Kristus keskiössä ja eivät opeta puhdasta evankeliumia, ja niistä tulee pysyä poissa.

Jos opetat väärää oppia niin turha tulla minulle sanomaan “ota se hyvä”, en ota ja en alennu ja en pyydä anteeksi sitä että Johannes varoittaa meitä ja että Raamattu on selkeän dualistinen siinä ketkä pelastuvat ja ketkä eivät!

Sakke, pian valmistuva vapaakirkon teologi