Luonnosta – Tuomaksen kesäterveiset

Tuomas Levänen

Kesä on täynnä näkyviä elämän merkkejä luonnossa ja ihmisten sydämissä. Kaikki kasvaa,suurenee, “kantaa hedelmää”, kukkii ja voi hyvin. Apostoli Paavali ilmoittaa Ateenassa pitämässään puheessa, että ihmisen elämän tarkoitus on, “että he etsisivät Jumalaa, jos ehkä voisivat hänet hapuilemalla löytää” (Apt.17:27).

Arameankielinen teksti sanoo jakeen suunnilleen näin, “että he tutkisivat hänen luomakuntaansa, sen kautta löytääkseen hänet”. Se menee kauniisti sen aikaisen juutalaisen kirjallisuuden kanssa yhteen ­- hapuilemista elämässä ei tarvitsisi olla, mutta luonnon ja luomakunnan kauneus ja täydellisyys kertoo meille jotain sen Luojasta. Tänä päivänäkin juutalaiset menevät mielellään sapattina, luomistyön valmistumisen muistopäivänä, katselemaan perheen kanssa luonnon rauhaa ja kauneutta.

Meidän aikamme ihmisen elämässä on paljon sellaista, mikä vie ajatuksemme erilaisiin pimeyden tekoihin. Media on täynnä erilaisia masentavia uutisia, ja jos sen lisäksi on turhautunut omaan elämäntilanteeseensa syystä tai toisesta, eteenpäin ei pääse. Ei voi hyvin, eikä kanna hedelmää. Sellaisia asioita ei yksinkertaisesti kannata murehtia, mille ei voi mitään. Mutta monille asioille me itse voimme tehdä jotain; esimerkiksi kääntää silmämme pois katselemasta alas painavia asioita. Ja hoitaa meidän osaksemme tulleita tehtäviä sen voiman mukaan, mitä meillä on. Paavali kirjoittaa Filippiläisille Rooman vankilasta ohjeeksi, “kaikki mikä on totta, mikä kunnioitettavaa ja oikeaa, mikä puhdasta, rakastettavaa ja hyvältä kuulostavaa, jos on jokin hyve ja jotakin kiitettävää, sitä ajatelkaa” (4:8). Ajatteleminen tulee arameassa siitä verbistä, kun paimen ruokkii lampaitaan. Toisin sanoen, ajatuksia voidaan ruokkia elämän tai kuoleman lähteistä. Meidän paimenemme käskee ottamaan elämän lähteestä. Se on hyvä käsky, se suojelee meitä ihmisiämonelta turhalta vaivalta.

Uskonelämää raamattumme kutsuu vaellukseksi. Se tulee arameassa ja hepreassa eteenpäin menemisestä. Omalta osaltani yksi vaihe Kaarinan kotikirkon historiassa on päättymässä, ja minun on mentävä eteenpäin. Paikkakunnan asukkaana tietysti jatkan paikallisseurakunnan auttamista mahdollisuuksieni ja tarpeen mukaan, mutta keskityn nyt toistaiseksi laajempaan vaikutuspiiriin, rakkaan perheeni lisäksi. Rauhallista kesäaikaa!

Tuomas Levänen