Jouluisia ajatuksia joulusta ja muustakin

Jussi Kinnunen

Jussi Kinnunen

Näin joulun alla tulee mietittyä montaakin jouluun liittyvää ajatusta, sen vietosta, merkityksestä, perinteistä, lapsuuden joulut, joulut omien lasten ja lastenlasten kanssa, joulut ennen uskoontuloa ja nyt.

Moni ei vietä joulua, jotkut omasta uskontokunnastaan johtuen, jotkut ateismin tai jonkun muun syyn takia, jotkut kristitytkään eivät vietä joulua. Moni tietysti ihmettelee miksi kristitty ei vietä joulua? Siihen liittyy monia eri syitä, joulun sanoma on liikaa kaupallistettu, joulu ei enää keskity Messiaan syntymiseen ja monet eivät vietä sen takia kun joulu ei ole raamatullinen juhla. Jokaisella on syynsä, joko viettää tai olla viettämättä, mutta mietin tässä vähän omia ajatuksiani ja suhtautumistani.

Historiaa ja maantietoa yhdistelemällä joulun ajankohta ei liene tuo nykyinen, jos joulua vietetään Messiaan syntymäjuhlana. Se voi silti olla ajankohta jolloin tietäjät toivat lahjojaan, joko samana vuonna tai seuraavana tai sitä seuraavana. Seimihän oli jo muuttunut asuinrakennukseksi tietäjien tullessa. Toisaalta paimenet eivät ole kedolla noin myöhään talven aikaan, ja ojat joita kuljettiin, ovat virtaavia puroja kun on sadekausi.

Muuttaako tuo ja tiedostaminen, että synkimpään aikaan on hyvä saada iloinen juhla, omaa käsitystä joulusta? Eipä oikeastaan, olen ollut aina sellainen vähän kaupoissa viihtyvä, joten joulukaan ei tuo stressiä, vaimo katselee mitä ostetaan, kiitos hänelle. Uskoontulon jälkeen en enää ole itse tehnyt kinkkua, otin tilalle kalkkunan, jos vietämme joulua Jeesuksen syntymän vuoksi en halunnut loukata, juutalaista Jeesusta, tarjoamalla sianlihaa synttärisankarille;) Mutta syön toki kinkkua, kun olen jonkun toisen luona jouluna tai työelämän aikaan joulujuhlissa jne. Minullehan on kaikki ruoka, paitsi veri ja epäjumalille uhrattu sallittua (Apt 15:29).

Onko joulun merkitys sitten muuttunut? Ennen uskoontuloa merkitys oli lähinnä perheen kanssa yhdessäoloa ja nauttimista lasten riemusta, uskoontulon jälkeen joulu on perheen kanssa yhdessäoloa ja nauttimista lasten riemusta. Toki täytyy myöntää, että usko Jeesuksen sovitustyöhön tuo jouluun myös ristin ja sillä uhratun syyttömän ’karitsan’. Jouluuni on tullut myös verinen risti Egyptistä (2. Moos 12:21-23). Siinä tuo isoppikimppu kastetaan, (hepreassa ba saf = kynnys, ensisijainen käännös) ja kun kynnyksellä teurastetaan ja siitä sivellään pihtipielet ja kamana, niin väkisinkin oveen muodostuu verinen risti. Toisaalta en voi olla miettimättä myös Luukkaan jouluevankeliumia (2. luku sekä Luukkaan 23. luku), sillä ei joulua kristikansasta kukaan viettäisi jos ei olisi tuota uhria annettu. Karitsa kumpikin Mooseksen kirjasta Luukkaan kirjaan, vieläpä viaton molemmissa.

Juuri vaimolleni kerroin että minun lapsuuden jouluihin kuului, ’jul-Nisse’ sahramilla maustetut joulupullat, S:n muotoiset. Äiti varmaan toi ne jouluihimme, sotalapsena viettämiensä Ruotsin joulujen tuliaisena, nytkin niitä on kotona;) Tänä vuonna erityisesti olen miettinyt sitä, että olen oikeastaan kahden maahanmuuttajan lapsi, äitini oli sotalapsena Ruotsissa ja isäni muutti sinne 1966 ja oli siellä kuolemaansa saakka Ruotsin kansalaisena. Itsekin olen asunut perheen kanssa ulkomailla. Ehkä siitäkin syystä, olen rasismia vastaan, nyt kun uusia maahanmuuttajia tulee Suomeenkin. Heille voisimme olla ystävällisiä esimerkiksi jouluna;) Toivotan kaikille Siunattua joulunaikaa, kiireetöntä yhdessäoloa perheenä!

-jussi-

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.