Maahanmuutosta

  1. Jussi Kinnunen

    Moos. 22:20 (21) Älä sorra äläkä ahdista muukalaista, sillä te itse olette olleet muukalaisina Egyptin maassa. 3. Moos. 19:33-34 Kun muukalainen asuu kanssanne teidän maassanne, älkää sortako häntä. Luonanne asuva muukalainen olkoon kuka tahansa teistä maan kansalaisista. Rakastakaa häntä niin kuin itseänne…. Room. 13:10 Rakkaus ei tee lähimmäiselle mitään pahaa. Luuk. 10:29 …”Kuka sitten on minun lähimmäiseni?” Luuk. 10:37 …”Se, joka osoitti hänelle laupeutta.” Lainaukset Raamattu Kansalle käännös (2. Moos 22 jakeet eri numeroilla eri käännöksissä)

Olin tänään ennen lääkärille menoa kahvilla joukossa, jossa oli uskovia koolla, ja juttu juontui pakolaisiin / maahanmuuttajiin. Kauhistuin sitä sydämen kylmyyttä ja mielipiteitä heitä vastaan. Tottakai jokaisella on oikeus mielipiteeseen ja arvosteluun pakolaisuuden syihin, toisaalta kun on uskovasta kyse tulisi vähän tutustua Raamatun esimerkkiin. Tietysti Mooseksen kirjat ’Torah’ on kirjoitettu juutalaisille / Israelille, mutta jos hyväksymme Vanhan testamentin esikuvaksi muissa kohdin, jääkö se tässä varjoon?

Lähi-idän ja Afrikankin yhteisöissä on hyvin perhekeskeinen ajattelutapa. Siellä usein kerätään varoja jotta yksi, joka on vahva ja tulee toimeen, lähetetään ulkomaille ja sitten joko koettaa hommata muun perheen perässään tai työllään kerää kotimaahan perheelle varoja. Sitä taustaa vasten nuoria tulee monesti etujoukoissa tänne Eurooppaan.

Nyt ’nuristaan’ kun kehitysyhteistyövarat pienenevät, eikö silloin ole hyvä että nuo kohteet tulevat naapuriin? Vai onko se lähetystyö arvokasta vain ulkomailla? En kovinkaan helposti hätkähdä mielipiteistä, itsellänikin on monesti eriävä mielipide yleiseen nähden, mutta se että tuomitaan tuntematta ihmiset, rikkaiksi, sotakarkureiksi, meidän varojen syöjiksi, se oikeasti satutti. Suomessa syntyvyys on sitä luokkaa että tarvitsemme tänne “muukalaisia” tekemään työtä hyvinvointimme eteen, ’kehitysyhteistyö’ rajojemme sisällä voi taata tulevillekin polville eläkkeet, ilmaiset koulut jne. Israeliin on otettu viimeisen 20 vuoden aikana yli miljoona maahanmuuttajaa, yhteiskunta kotouttaa ihmiset ja tottakai ongelmiakin on, mutta niin on kantaväestössäkin siellä ja täällä.

Yleensä isommat muuttoaallot tuovat työn tullessaan. Suomesta meni 60-70-luvuilla valtavat määrät ihmisiä Ruotsiin töihin ja asumaan, he ovat rakentaneet sitä yhteiskuntaa ja monet sitten tulevat tänne eläkkeelle tuoden ruotsalaista valuuttaa tullessaan. Eikö sekin ole hyvä, että pääsivät Ruotsiin ja saivat työtä ja toimeentuloa?  Nämä ovat tietysti vain omia ajatuksiani mutta nuo Raamatun lainaukset ovat Jumalan sanaa. Minkä mukaan meidän uskovien tulee peilata ajattelumaailmaamme, Jumalan sanan vai yleisen mielipiteen?

Olen ottanut yhteyttä SPR:n infoon ja kysynyt, miten voin olla esim ystäväpalvelussa mukana, vai onko se niin intensiivistä etten voi muilta sitoumuksiltani auttaa siinä, vaikka haluaisin. Jos me uskovat kannamme kaunaa lähimmäisiä kohtaan ja moni ns. maailman ihminen auttaa ja ymmärtää, tukee ja varustaa, niin onko opetuksessa jotain vialla vai missä vika?

Tuo kahvihetki jää varmaan mieleeni joksikin aikaa, onneksi minulla oli lääkäriaika, enkä voinut jäädä pitkäksi aikaa siihen paikalle. En voi hyväksyä julkista rasismia, sillä sitähän se on. Jokaisen sisällä voi asua pikkurasisti mutta se ei näy, siksi voin vastustaa vain julkista rasismia. Jätin seurueen, he jäivät ruotimaan minun mielipiteitäni, enkä jaksa uskoa että kovin hyvässä hengessä. Saanhan sanottua liiankin herkästi kun alkaa “närästää”, se on joskus hyvä, joskus ei niinkään.

Toivon ja rukoilen ettei meille Suomessa tule eteen tilannetta, jossa taas on paettava, Karjalassa oli se tilanne takavuosina ja silloinkin osa oli muuttajia vastaan ;( Silloin toki suurin osa oli pakolaisten puolella, taistelivathan miehet rintarinnan rintamalla niin kantaväestö kuin karjalaisetkin. Häpeäksemme hylkäsimme Viron pojat ja inkeriläiset luovuttamalla sodan jälkeen suuren osan takaisin NL:lle. Senkään tähden emme saisi hylätä nyt näitä apua tarvitsevia, koska emme voi auttaa lähtömaassa, yritetään auttaa täällä ’Jerikon tien varrella’. Vaikka emme pystyisi taloudellisesti tai muuten auttamaan, voimme olla muokkaamassa mielipiteitä. Muistakaa että jokaisella “seinällä on korvat” ja lapset toistavat kodista saamiaan oppeja kotiemme seinien ulkopuolella. Siellä sitten ne omat sanat tulevat vastaan, joskus ihan väärässä paikassa ja ajassa.

Siunataan, ei kirota!

Jussi Kinnunen